ADHD and creativity

Review over creativiteit en ADHD gepubliceerd in Neuroscience and Biobehavioral Reviews

Samen met Marije, Matthijs en Evelyn hebben we de gepubliceerde studies over creativiteit en ADHD onder de loep genomen. We groepeerden de studies op basis van welk aspect van creativiteit ze hadden onderzocht: divergent denken, convergent denken, creatieve ‘abilities/achievements’ en we keken ook naar studies die het effect van ADHD medicatie op creativiteit onderzochten. We vonden een associatie tussen ADHD en divergent denken en ook met creatieve abilities/achievements maar niet met convergent denken. Over het algemeen vonden de studies die keken naar het effect van ADHD medicatie op creatieve prestaties geen effecten. Daarbij moet wel gezegd worden dat bijna alle studies een suboptimale opzet hadden om dit te onderzoeken. Het artikel vind je hier. We hebben er een een kennisclip over gemaakt.

Research on the potential positive sides of ADHD is limited, and although a comprehensive overview of empirical studies on this subject is missing, it has been suggested that ADHD is associated with enhanced creativity. To identify important relations, trends and gaps in the literature, we review 31 behavioral studies on creativity and ADHD, distinguishing different research designs, age groups, creativity measurements and effects of psychostimulants, as well as reflecting the potential underlying neural mechanisms of creativity and ADHD.