ADHD and creativity, Positive aspects of ADHD

Crowd funding research positive aspects ADHD

Wereldwijd heeft 5-7 % van de kinderen een ADHD diagnose en in ongeveer 50 % van deze kinderen is er nog steeds sprake van een diagnose in volwassenheid. We weten al veel over ADHD, maar dan met name over de problemen die gepaard gaan met ADHD. Maar er zijn ook positieve kanten:

Wist je dat mensen met ADHD hoger scoren op creativiteit? Voornamelijk op divergent denken: dat is denken buiten de gebaande paden, zoals het bedenken van alternatieve gebruiken voor bestaande voorwerpen. Dit is een hele waardevolle eigenschap, denk bijvoorbeeld aan de klimaat crisis waarbij we heel erg gebaat zijn bij ideeën over het anders gebruiken van het land, consumptie, energie etc.

Een andere illustratie: Wij verwachten dat onder de mensen die recentelijk zijn gaan helpen in Oekraïne, veel mensen met ADHD zijn. Waarom? Om dat de eigenschappen ‘behulpzaam’, ‘impulsief’ en ‘sociaal’ in verband zijn gebracht met ADHD. Helaas wordt er in de wetenschap nog maar weinig aandacht besteed aan deze positieve kanten van ADHD. Onze onderzoeksgroep wil daar verandering in brengen.

Wij zijn er van overtuigd dat onderzoek op dit gebied een bijdrage gaat leveren aan een completer plaatje van ADHD (zowel de positieve als negatieve kanten). Het zal ook een bijdrage leveren aan het optimaliseren van het begeleiden van kinderen op school, en zal er voor zorgen dat volwassenen met ADHD een passende baan kunnen vinden, eentje waar zij kun positieve kanten kunnen inzetten.

Onze onderzoeksgroep is op dit moment al bezig met projecten die de positieve kanten van ADHD en ook autisme onderzoeken. Helaas is dit onderzoeksveld nog jong en moeten we eerst een solide basis leggen om in aanmerking te komen voor grote (en zeer competitieve) wetenschappelijke subsidies. Daarom vragen we uw hulp! We hebben start-up donaties nodig om de eerste belangrijke stappen te zetten in dit onderzoekveld. De donaties die worden ingezameld, zullen gebruikt worden voor het uitvoeren van onderzoek en voor publicatie van dat onderzoek. Ook zullen we onze tijd inzetten om de bevindingen en aanbevelingen te delen via vakbladen, aan medici, aan het onderwijs en tenslotte ook aan collega wetenschappers in de rest van de wereld.

We hopen dat we op uw steun kunnen rekenen!